Отговори на всички въпроси и цялата истина

 

Нека започнем с това какво всъщност представлява така известният „Л-карнитин“ и малко научни факти за него

Карнитинът е кватернерно амониево съединение, което участва в метаболизма на повечето бозайници, включително човека, растения и някои бактерии. Карнитинът може да съществува в два изомера: D-Карнитин и L-Карнитин. Съществува при животните само като L-Карнитин, а D- Карнитинът е токсичен тъй като потиска активността на L-Карнитина. Карнитин получен от аминокиселина се среща в почти всички организми и животинска тъкан.

Названието Карнитин е нарицателно за редица съединения, които включват L- Карнитин, Ацетил-L-Карнитин и Пропионил-L-Карнитин. Съдържанието му е най- концентрирано в сърдечния и скелетните мускули. За първи път е извлечен през далечната 1905г. от месо. Именно оттам идва и името му –  от латинската дума “carnus”, която означава плът, месо. Организмът синтезира достатъчно Карнитин от страничните вериги на Лизина, за да се справи с нуждите от производство на енергия в тялото, тъй като ролята му всъщност е да транспортира дълговерижните мастни до митохондриите, където те се окисляват и се превръщат в енергия. Иначе казано Карнитинът превозва триглицеридите (дълговерижните мастни киселини) до пещите, където те се изгарят, за да осигурят енергията нужна за нормалното функциониране на тялото.

Някои хора с генетични или медицински смущения (като недоносените бебета) не могат да произвеждат достатъчно Карнитин сами, което го прави условно есенциално (полузаменимо) вещество за тях. Това означава, че те трябва да си го набавят от външен източник, чрез храна и/или допълнителна суплементация.

Различните форми на Л-карнитин

  1. Л-Карнитин – стандартната био активна форма на карнитин, която се намира в тялото, храните и повечето хранителни добавки
  2. D-Карнитин – както вече споменахме, вредната форма, която потиска усвояването на другите по-полезни форми.
  3. Ацетил Л-Карнитин – можете да го срещнете под наименованието ALCAR. Това е може би най-ефективната форма за вашия мозък. Множество проучвания сочат, че Ацетил Л-Карнитинът може да бъде от полза на хора с невро-дегенеративни заболявания.
  4. Пропионил Л-Карнитин – Тази форма е подходяща за хора с проблеми като високо кръвно налягане и периферно съдово заболяване. Той може да стимулира производството на азотен оксид, който подобрява кръвообращението.
  5. L- Карнитин L-Тартарат – Обикновено се добавя към спортните хранителни добавки поради бързата си скорост на усвояване.

За повечето хора Ацетил L-Карнитинът и L-Карнитинът са най- ефективни за обща употреба.

 

Ролята на Л-Карнитина в тялото

Основната роля на L-Карнитин в тялото включва митохондриална функция и производство на енергия. В клетките той помага за транспортиране на мастни киселини в митохондриите, където те могат да се изгорят за енергия. Около 98% от запасите на Л-Карнитин в тялото се съдържат в мускулите, заедно с бледи следи в черния дроб и кръвта. Той може да спомогне за подобряване на митохондриалната функция, която е ключов фактор при справянето с болести и остаряването в добро здраве.

Л- карнитинът като помощ за отслабване?

отслабване

Л-Карнитинът като метод за отслабване

На теория използването на L-Карнитин като хранителна добавка за отслабване има смисъл. Тъй като Л-Карнитинът подпомага преместването на повече мастни киселини в клетките, за да се изгорят за енергия, може да мислите, че това би увеличило способността на тялото да изгаря мазнини и съответно да отслабвате. Но човешкото тяло е изключително сложно и резултатите от изследванията на хора и животни са смесени. В осемседмично проучване при 38 жени, които са се упражнявали четири пъти седмично, няма разлика в загубата на тегло между тези, които са приемали Л-Карнитин и тези, които не са. Въпреки това един анализ на девет проучвания – предимно при затлъстели индивиди или възрастни хора – установява, че хората губят средно с 3,9 кг повече тегло докато приемат Л- Карнитин. Л-Карнитинът може да помогне при загубата на тегло, но първо и най-важно е да има цялостен подход – режим на хранене и физически упражнения.

 

Ефекти върху функцията на мозъка

човешки мозъкЛ-Карнитинът може да бъде от полза за мозъчната функция. Някои проучвания върху животни показват, че ацетиловата форма, т.нар. ALCAR, може да помогне за предотвратяване на свързания с напредването на възрастта умствен упадък и да подобри маркерите на ученето. Изследванията при хора сочат, че приемането на Ацетил Л-Карнитин ежедневно помага да се преодолее намаляването на мозъчната функция, свързано с болестта на Алцхаймер и други мозъчни заболявания. В определени случаи, тази форма може дори да предпази мозъка ви от увреждане на клетките. В 90-дневно проучване хора с алкохолни зависимости, които приемат 2 грама Ацетил Карнитин на ден, са имали значителни подобрения във всички изследвания на мозъчната функция.

 

Други ползи за здравето от приема на Л-Карнитин

Здраве на сърцето

Някои изследвания показват потенциал за намаляване на кръвното налягане и възпалителните процеси, свързани със сърдечни заболявания. В едно проучване 2 грама Ацетил Л-Карнитин на ден довежда до спад с почти 10 пункта в систоличното кръвно налягане- важен показател за здравето на сърцето и риска от заболяване. Л-Карнитинът също е свързан с подобрения при пациенти с тежки сърдечни заболявания като Коронарна болест на сърцето и Хронична сърдечна недостатъчност. Доказателствата са доста разнопосочни, когато става въпрос за ефектите на Л-Карнитин при спортните постижения. Въпреки това, няколко проучвания отбелязват ползи свързани с по-големи и дългосрочни дози.

L-Карнитинът може да е от полза за:

  • Възстановяването- Може да подобри възстановяването след тренировка
  • Подаване на кислород в мускулите- Може да увеличи подаването на кислород в мускулите
  • Издръжливост- Може да повиши притока на кръв и производството на азотен оксид, като спомага за забавяне на мускулната умора
  • Болезненост- Може да намали мускулната болезненост след тренировка
  • Производство на червени кръвни клетки- Може да увеличи производството на червени кръвни клетки, които транспортират кислород в тялото и мускулите

 

Диабет Тип 2 и Л-Карнитинът

L-Карнитинът може също да намали симптомите на диабет тип 2 и свързаните с него рискови фактори. Проучване върху хора с диабет тип 2, приемащи антидиабетни лекарства, показва, че добавките с Карнитин значително намаляват нивата на кръвната захар в сравнение с плацебо. Освен това може да се бори с диабета чрез увеличаване на ключовия ензим, наречен AMPK, който подобрява способността на тялото да използва въглехидрати.

Безопасност и странични ефекти на Л-Карнитинът

За повечето хора приемът на 2 грама е безопасен и без никакви сериозни странични ефекти. В едно проучване, хората, които са приемали 3 грама всеки ден в продължение на 21 дни, не са имали никакви отрицателни ефекти. В един преглед за безопасността на L-Карнитинът, дози от около 2 грама на ден изглеждат безопасни за продължителна употреба. Има някои леки странични ефекти, които малко хора изпитват, включително гадене и дискомфорт в стомаха.

 

Хранителни източници на Л-Карнитин

Можете да си набавите малки количества Л-Карнитин чрез консумацията на месо и риба. Най- богатите източници на Л-Карнитин:
Телешко: 81 мг в 85 гр.
Свинско: 24 мг в 85 гр.
Риба: 5 мг в 85 гр.
Пилешко: 3 мг в 85 гр.
Мляко: 8 мг в 230 мл.

Препоръки за дозиране

Стандартната доза Л-Карнитин е между 500 и 4000 мг на ден. Дозировката варира при различните форми на Л-Карнитинът, затова тук ви представяме преглед за употребата и дозата за всяка форма:
Ацетил Л-Карнитин: Тази форма оказва сериозна подкрепа за функцията на мозъка и здравето. Дозите варират от 500 до 2500 мг на ден.
Л-Карнитин Л-Тартарат: Изключително бързо усвоима форма. Дозите варират от 1000 до 4000 мг.
Пропионил Л-Карнитин: Тази форма е най- подходяща за подобряване на притока на кръв при хора с високо кръвно налягане или свързани с това здравословни състояния. Дозите варират от 400 до 1000 мг на ден.

За какво да се оглеждаме, когато избираме Л-Карнитин?

Пазарът днес е залят от хранителни добавки и всички те се рекламират като страшно ефективни, но дали е така наистина? Краткият отговор е едно огромно НЕ, а дългият…
Дългият отговор е ЗАВИСИ. Какво разбирате под ефективни? За нас ефективни са тези добавки, които работят в нормални дози, тоест не е нужно да погълнете половин опаковка от даден продукт, за да си набавите препоръчителната доза от активната съставка. За съжаление това е една често разпространена измама. На опаковката на даден Л-Карнитин на капсули пише: 2000 мг в доза, а всъщност се оказва, че трябва да изпиете 6 капсули, за да си набавите тези 2000 мг. И в крайна сметка се оказва, че понеже не четете подробностите, а повечето фирми на това разчитат, сте си купили едни доста скъпо струващи капсули, които ще свършат доста бързо.

Четете етикетите подробно! Освен за дозировката на активното вещество, потърсете информация и за другите съставки! И без това светът, който ни заобикаля днес е достатъчно натъпкан с вредни неща, не е нужно да харчим пари за добавки, които също да са пълни с вредни съставки! Ако продуктът е на капсули, вижте какви са и другите съставки, тоест така наречените пълнители. Ако продуктът е течен, вижте с какво е подсладен и оцветен. Винаги търсете възможно най- натуралните и изчистени продукти с максимална концентрация на активни съставки.

Обобщение

Л-Карнитинът е известен като фет бърнър, но резултатите от проучванията са смесени. Малко вероятно е самостоятелната употреба да причини значителна загуба на мазнини. Въпреки това изследванията подкрепят използването му за здравословни цели, подпомагане на мозъчната функция и превенция на различни заболявания. Хранителните добавките могат да бъдат от полза и на тези с по-ниски нива, като възрастните хора, веганите и вегетарианците. От различните форми Ацетил Л-Карнитинът и Л-карнитинът са най-популярни и изглежда най-ефективни.

В крайна сметка….

кантарВероятно четете тази статия, защото искате да използвате Л-Карнитин като добавка за отслабване. И в това няма нищо лошо, стига да разбирате, че това не е магическо средство, което ще стопи килограмите ви, докато лежите на дивана вкъщи и се тъпчете по цял ден. Добрата форма е това, към което всеки човек трябва да се стреми, защото здравият дух и бистрият ум живеят в здраво тяло.

НЕ СИ КУПУВАЙТЕ Л- КАРНИТИН, ако смятате, че това е ключът към отслабването, защото НЕ Е! Той е само едно спомагателно колело, което се движи, само ако главните колела са задвижени.

Ключът към отслабването е отрицателният енергиен баланс, тоест да изразходвате повече калории, отколкото си набавяте с храната. Яжте разумно и в умерени количества, упражнявайте се редовно и чак тогава можете да посегнете към L-Карнитина, защото именно тогава той ще ви бъде от полза!

Бъдете здрави!