Белтъците участват в голяма част от процесите, протичащи в живия организъм. Структурата на клетката, протичането на метаболитните процеси, регулацията на хомеостазата и дори защитата на организма се дължи преди всичко на конкретни белтъци. Ролята им в съхраняването и реализирането на генетичната информация ги нарежда сред най- важните компоненти на живата клетка, наред с нуклеиновите киселини, въглехидратите и липидите.

Как да определим дневните нужди от белтъчини?

Сега разбирате колко е важно да приемате достатъчно количество протеин. Предполагам, че някои от вас се чудят как точно се определя това заветно количество, покриващо дневните ни нужди? Ами много просто. Наистина. В зависимост от физическата ви активност и натоварванията, на които сте подложени (или пък се подлагате сами) трябва да умножите своето тегло по определено число. Съответно:

Нормално активни хора: Между 1 и 1.5 грама на килограм телесно тегло.

Спортисти и много високо активни хора: Около 2 и повече грама на килограм телесно тегло.

Е, след като пресметнахте количеството протеин, което ви е нужно сега сигурно се чудите как да си го набавяте. Затова отдолу ще намерите таблица с най- богатите на протеин храни, които да включите в менюто си.

Списък с високобелтъчните храни

  Съдържание на протеин на 100 гр.
продукт
Спирулина  57 гр.
Кашкавал пармезан 38 гр.
Соя 37 гр.
Хайвер от есетра 36 гр.
Козе сирене, твърдо 31 гр.
Телешко месо от бут, печено 30 гр.
Риба тон, печена 30 гр.
Пилешки гърди, печени 30 гр.
Пилешки воденички, варени 30 гр.
Заешко месо, задушено 30 гр.
Тиквено семе, печено 30 гр.
Агнешко филе, печено 30 гр.
Пуешко месо, печено 29 гр.
Октопод, задушен 29 гр.
Телешко сърце, готвено 29 гр.
Говежди черен дроб, готвен 29 гр.
Сьомга, печена 26 гр.
Фъстъци, сурови 26 гр.
Леща, сурова 24 гр.
Боб, суров 24 гр.
Орехи, сушени 24 гр.
Бадеми, сурови 21 гр.
Кашу, сурово 18 гр.
Лешници, сурови 15 гр.
Овесени ядки, сурови 13 гр.
Яйца, сурови 13 гр.
Броколи, сурово 3 гр.
Прясно мляко, краве 3 гр.

Хващайте лист и химикалка и приготвяйте списъка с продукти за седмицата 🙂

protein protein powder белтъци протеинов шейк

Ако въпреки всичко ви е трудно да си набавите дневната доза протеин, на помощ идва протеинова пудра (три пъти УРА). Животът на спортистите, бодибилдърите и много от обикновените хора става много по- лесен с нейното присъствие. Протеиновият шейк е най- бързата закуска или заместващо хранене, което можете да си направите. Освен това е вкусно и полезно.

Въпросът обаче е какъв точно протеин да си купите? Като вземем предвид морето от такива, изборът е направо невъзможен…

Е, не точно. С помощта на тази статия ще можете да направите информиран и максимално удачен за вашите нужди избор, затова продължавайте да четете.

Видове протеин

Проучвания показват, че високопротеиновите диети ще ви помогнат да подобрите представянето си във фитнеса и възстановяването си, да натрупате повече мускулна маса, да повишите силата си, да загубите излишните мазнини и дори да редуцирате риска от сърдечни заболявания.

Докато ползите от протеина са вече общоизвестни, то все още има неясноти около различните видове протеин, какво е тяхното действие и кога да ги приемаме.

Когато сравняваме различните видове протеинова пудра, има няколко качества, на които трябва да обърнем внимание. Те включват: аминокиселинният профил, съдържанието на левцин, ниво на абсорбция от организма, ефектът върху хормоните и други допълнителни показатели като: съдържание на фибри и фитоестрогени.

Суроватъчен протеин

Суроватъчният протеин е естествен продукт от производството на сиренето. Приблизително 20% от протеина в млякото е суроватъчен. Той е богат на аминокиселини, лактоза, витамини и минерали. Суроватъчният протеин е и най- широко използваният вид протеин.

Има три вида суроватъчен протеин:

Концентрат

Количеството протеин в суроватъчния концентрат може да варира между 25-89%. Като най- често протеиновите пудри суроватъчен концентрат съдържат около 70%. Останалата част от продукта се състои от лактоза, мазнини и минерали.

Изолат

Най- чистата форма на суроватъчен протеин, съдържа 90-95% протеин. Това е добра опция за хората, които имат лактозна непоносимост, тъй като съдържа минимално или никакво количество лактоза. Освен това не съдържа почти никакви мазнини. Цената на суроватъчния изолат е по- висока в сравнение с концентрата, заради чистотата и по- голямото съдържание на протеин. Без всякакви угризения тук можем да ви препоръчаме IsoPept Zero, който е направен изцяло от премиум клас суроватъчен изолат и хидролизат и има божествен вкус.

Хидролизат

Дългите протеинови вериги в суроватъчния протеин биват разкъсани и превърнати в по-къси вериги наречени пептиди. Това прави този вид протеинова пудра много по- лесно усвоим от тялото и намалява риска от потенциални алергични реакции. Хидролизата не нарушава хранителните качества на суроватъчния протеин.

Млечен протеин

Съставен е от 80% Казеин и 20% Суроватъчен протеин. Усвоява се бавно и освобождава продължително време аминокиселини.

Казеин

Представлява 80% от съдържанието на протеин в млечните продукти (останалите 20% се полагат на суроватъчния). Известен е с отличното съдържание на аминокиселини и антикатаболният си ефект. Използва се предимно преди лягане поради по- бавното му усвояване и освобождаването на аминокиселини в организма през цялата нощ.

Яйчен протеин

Дълги години яйчният протеин е бил най- известният протеинов източник, преди на пазара да се появят млечните протеини, които са се наложили поради по- добрите си вкусови качества и по- ниска цена. Както млечните протеини, яйчният също е с ниско съдържание на мазнини и въглехидрати. Не съдържа холестерол и е перфектен избор за тези, които избягват млечните продукти.

Телешки протеин

Телешката протеинова пудра добива голяма популярност сред тези, които търсят протеин, който е нито млечен, нито растителен. Общоизвестно е че бодибилдъри и атлети го консумират с цел натрупване на мускулна маса и покачване на силата. Телешкото е един от най- добрите натурални източници на креатин.

Растителни протеини

Сред растителните протеини най- широка известност към момента имат соевият, оризовият и граховият протеини. Соевият, конопеният и граховият протеини са уникални сред другите растителни протеини с това, че единствено те съдържат всичките 8 незаменими аминокиселини. Растителните протеини са богати на витамини и минерали и съдържат антиоксиданти, аминокиселини, фибри и др. Те са подходящи за вегани и вегетарианци. Също така се приемат добре и от хората с лактозна непоносимост.

Соята има множество ползи. Извофлавоните, които съдържа имат антиоксидантно действие, оказват благоприятно въздействие върху сърдечното здраве и често биват използвани от жени, които преминават към менопауза. Напоследък ефектът на соята върху човешкия организъм е сериозно оспорван, поради наличието на фитоестрогени в нея.

растителен протеин веган протеин blessed proteini zlaten grah

Протеинът от Златен грах е един от най- добрите растителни протеини на пазара. Отличава се с изключително висока усвояемост- над 90%. Той е сред най- хипоалергенните протеини, тъй като не съдържа глутен или млечни продукти. Лесно смилаем е и не предизвиква подуване, което е често срещана нежелана реакция при употребата на други протеинови пудри. Има благоприятно въздействие върху работата на сърцето и бъбреците, а освен това регулира нивата на кръвната захар. Уникален продукт е Blessed Protein, тъй като е съставен изцяло от един растителен източник- Златен грах.

В крайна сметка:

Както виждате опциите са много. Отделно от това съществуват десетки производители, които доставят на пазара хиляди вариации, от които е трудно да изберем. Особено наводнени с продукти са ниският и средният клас, тъй като в повечето случаи хората търсят бюджетно решение. Но дали цената трябва да е водещият фактор при избора на протеинова пудра или изобщо каквато и да е хранителна добавка?

Ако искате нещо наистина качествено, здравословно и вършещо това, което гласи, че трябва да върши, определено не трябва да се водите по цената като определящ фактор. Ниската цена в 99% от случаите означава ниско качество на суровините, които се влагат, недостатъчно добре изследвани и проверени крайни продукти и съответно доста съмнителни ефективност и здравословни ползи. В много от случаите биват използвани и редица сгъстители, пълнители и подобрители на вкуса поради ниската си себестойност. Ако разполагате с органичен бюджет е по- добре да отложите закупуването на добавки, защото в противен случай ще хвърлите парите си на вятъра и ще вкарвате в организма си съмнителни вещества, в което няма никакъв смисъл при така или иначе вредния свят, в който живеем. Има далеч по- добри начини да пропилеете парите си.

Е, високата цена също не е сигурен знак, че това, което си купувате не е нискокачествена протеинова пудра. Трудно е да се ориентираме и по етикетите. Особено в случаите, когато си купуваме протеинов бленд или матрица, която съдържа няколко протеинови източника. Изписано е кои са те, но не и количеството, което е вложено. А така лесно можем да бъдем подведени и да платим неоправдано висока цена за продукт състоящ се основно от най- евтиният протеинов източник.

Трябва да се интересуваме от тестването и сертифицирането, през което преминават продуктите. В момента на световно ниво щатската компания EHPlabs притежава едни от най- модерните лаборатории. Тестват своите продукти посредством най- напредналите фармацевтични тестове, които надхвърлят всякакви стандарти в индустрията за спортни добавки:

Високоефективна течна роматография

Ултраефективна течна хроматография

Масспектрометър за течна хроматография

Именно това беше и причината ние от Премиум добавки да положим огромни услия и да станем партньор на EHPlabs за България и съответно техен официален дистрибутор.

ehplabs oxywhey oxyshred isopept protein vegan blessed

Няшият извод

Твърдо вярваме, че стандартите в индустрията за хранителни добавки трябва да бъдат повишени значително, като за това ще спомогне клиентската информираност и високи критерии. Далеч сме от това да твърдим, че само една определена марка притежава нужното ниво на качество, но истината е, че марките, които го предлагат са малцинство в морето от производители на хранителни добавки.

Информацията е безценно съкровище. Бъдете бдителни и отговорни относно това какво вкарвате в организма си, все пак това е единственото място, на което ще живеете цял живот!

ehplabs bulgaria premium dobavki протеин протеини добавки